Forum

Tijana Blečić

The Operosa Forum is dedicated to promoting dynamic classical music and opera talent

Tijana Blečić

Singer/Soprano

Osnovno muzičko obrazovanje - odsjek klavir - završila sam u školi za osnovno umjetničko obrazovanje „Dara Čokorilo” u Nikšiću, a
srednju školu u Umjetničkoj školi za osnovno, srednje muzičko i baletsko obrazovanje „Vasa Pavić” u Podgorici, u klasi profesorice Marine Cuce-Franović.
Učestvovala sam na brojnim republičkim i međunarodnim takmičenjima i osvojila mnoge nagrade.
Pohađala sam međunarodni master class za izvođenje rane muzike kod poznate operske pjevačice Marie Jonas iz Njemačke. To mi je omogućilo da učestvujem u projektu „Tolite Portas“, koji je otvorio „Grad Teatar“ u Budvi u 2006. godini. Kao član grupe „Ars Antiqua“- Perast, nastupala sam kao gost na njemačkom festivalu „Elisabeth uns die Music“ u Ajzenahu, u aprilu 2007. godine. Bila sam učesnik i drugih međunarodnih master class-ova:
 Aleksandrovac Župski 2009. godine kod Katarine Jovanović,
 Rim 2011. godine kod čuvenog baritona Karla Deziderija i učestvovala na koncertima tokom tog festivala,
 Kotor i Perast 2013. i 2014. godine kod Lilie Ilieve (Bugarska) u okviru Četvrtog i Petog Festivala gudača,
 Razlog (Bugarska) 2013. godine kod Lilie Ilieve u okviru ljetnje Akademije „Orpheus“,
 Bar (Crna Gora) 2014. godine kod prof. Sanje Ostić
 Bar (Crna Gora) 2015. godine kod Roberta Wernera, poznatog pijaniste, kompozitora i člana Bečke opere
Nastupala sam u svim većim muzičkim dvoranama u Crnoj Gori (KIC “Budo Tomović”, Zetski dom, Dvorac kralja Nikole, crkva Svetog Duha u Kotoru, Muzej grada Perasta, Centar za kulturu u Herceg Novom, itd.), kao i u Beogradu (Kolarčeva zadužbina, Jugoslovensko dramsko pozorište, Etnografski muzej, centar lepih umetnosti Guarnerius, itd.). Kao solista na koncertima nastupala sam više puta u Budimpešti, Nišu, Beču, Rimu, Dubrovniku, Trebinju, Razlogu u Bugarskoj, Sankt Peterburgu.
U septembru 2010. godine i junu 2012. održala sam solističke koncerte u Nikšiću i Podgorici. U junu 2014. godine u organizaciji Muzičkog centra Crne Gore održala sam cjelovečernji koncert u Nikšiću. Od 2014. godine nastupam sa orkestrom mladih Univerziteta Crne Gore i orkestrom Sveti Petar koji vodi dirigent Radovan Papovic.
Diplomirala sam u junu 2011. godine na Fakultetu Muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesorice Violete Pančetović–Radaković, sa prosječnom ocjenom 9,37. U 2013. godini odradila sam pripravnički staž u srednjoj muzičkoj školi „Vida Matjan“ u Kotoru, a trenutno radim kao profesor solo pjevanja u muzičkoj školi „Petar II Petrović Njegoš“ u Baru.
Bila sam nosilac stipendije za talente Vlade Crne Gore i stipendije Opštine Nikšić, koja se dodjeljuje izuzetnim đacima i studentima tri godine u srednjoj školi i tokom studija, a od 2009. godine i stipendije grada Beograda, koja se dodjeljuje najboljim studentima Univerziteta u Beogradu.